Šta je novosadski?

Kada stignete u Novi Sad, sat počinje da kuca sporije, uspori vam se hod i sve vam nekako dođe polaaaako, ima vremena, nigde ne žurim…Novi Sad je glavni grad Vojvodine, pokrajine na severu Srbije. Nalazi se na obodu nepregledne ravnice, okružen poljima suncokreta, pšenice i kukuruza, na dnu Panonskog mora. A iza leđa, Fruška Gora mu, zelena i pitoma.
Kroz njega protiče Dunav, i nama on dođe kao more. Duž reke se nalazi duuuuugačko šetalište, Kej, gde kupimo kokice i sednemo na klupu i gledamo u vodu. Ili u Tvrđavu, naš ponos.Petrovaradinska tvrđava nas sve čuva i posmatra. Odvajkada. Idealna je za poslepodnevnu šetnju, sva zelena, ušuškana i mistična. Sa pogledom na novosadske krovove. Pa onda posle šetnje i uživanja, sednemo na veliku terasu sa pogledom na Dunav, malo da odmorimo. Uz šnenokle.
Na tvrđavi se, svake godine u sedmom mesecu, održava Exit festival. Koga mi novosađani obožavamo, al nas i malo grize savest što ne čuvamo bolje našu lepoticu, jer u ta četiri dana protutnji hiljade i hiljade ljudi…
U to vreme ulice vrve ljudima sa svih strana sveta, pa nam bude drago. Vidimo svašta i upoznamo svakog.
Osim tvrđave volimo Dunavski park, Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu. Tamo se selimo čim zasija sunce. Volimo da na trgu Slobode hranimo golubove i uvek, baš uvek, pogledamo na sat, na Katedrali, koji kasni desetak minuta, kao i svi mi, i naš život, uopšte.
Novosadski je

’’… Biti spor iz otmenosti
I blago uobražen zbog tradicije.
Depresiju negovati, melanholiju prenositi u nasleđe.
Ne smejati se grohotom, već pogledom.
Otezati sa vokalima…
…Držati ruke češće na leđima nego u džepu.
Ne znati za kletvu, zavičajni kompleks i neželjene goste.’’
Novi Sad je grad gde dođete da danete dušom. Gde nema mahnitog obilaženja spomenika, velelepnih arhitektonskih građevina, crkvi, muzeja…

Ovde nas ima sa svih strana i svi se dobro slažemo i družimo.

Jednako volimo i gulaš i burek, i rindflajš(sosa i krompira) i deset’upola’s’lukom, i teletinu ispod sača i kompot od breskvi uz pečenu prasetinu. I tufahije i saher tortu. I da drmnemo rakijcu i kuvano vino.
Omiljena reč nam je preterano i preterancija-u prevodu bolje od toga ne može.

Celi tekst pročitajte na https://www.kuhinjskeprice.com/sta-je-novosadski/