Craft pivarstvo

Craft (kraft) pivarstvo je termin koji doslovno označava zanatsko pivarstvo. Termin se vezuje za pokrete koje promovišu zanatsko pivo i javljaju se širom sveta od sedamdesetih godina prošlog veka. Zanatsko pivarstvo označava pivarstvo koje se vezujuje se nekomercijlalne, nezavisne pivare koje proizvode manje količine piva i gde je stavljen akcenat na kvalitet i arome piva. Zanatsko pivo karakterišu kvalitetni prirodni sastojci, tradicionalna načela proizvodnje i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije. Zanatsko pivarstvo ne teži kvantitetu već kvalitetu.
Istorijski posmatrano početak zanatskog pivarstva se vezuje za SAD i donošenje Karterovog zakona o kućnom pivarstvu 1978. godine. Ovim zakonom je bila dozvoljena proizvodnja malih količina piva i vina. Već naredne godine Karter je potpisao deregulaciju u pivarskoj industriji, čime je olakšan početak rada novih pivara. Kao rezultat deregulacije kućno pivarstvo, osamdesetih i devedesetih godina XX veka, postaje izuzetno popularno. Ekspanzija kućnog pivarstva je naročito bila vidljiva sredinom devedesetih godina prošlog veka kada su kućni pivari manufakture iz hobija podigli na viši nivo i pokrenuli ozbiljniju proizvodnju. Prema podacima Udruženja američkih pivara iz 2013. godine, u SAD-u od 1979. pivara čak 2.360 se smatraju zanatskim (1124 pivnica, 1139 mikropivara i 97 regionalnih zanatskih pivara). Pored toga, zanatske pivare su prodale više od 15,6 miliona buradi piva, što predstavlja oko 7,8 % američkog tržišta.
U Evropi je zanatsko pivarstvo danas najrazvijenije u Engleskoj, Škotskoj, Iriskoj, Belgiji, Italiji, Nemačkoj… Evropsko zanatsko pivarsto svoje polazište pronalazi u različitim tipovima engleskih pejl ejlova (pale ale), belgijskih manastirskih piva, nemačkih pšeničnih piva, portera…
Na prostorima Balkana nova pivska revolucija je u toku, pojava kraft piva poklapa se i sa jačanjem svesti potrošača o važnosti kvaliteta i insistira se na čistim i izvornim sastojcima piva: slad, hmelj i kvasac. Većina zanatskih (craft) piva su ejlovi (ale) i to su brojni stilovi u ovoj kategoriju: ipa, apa, pale ale, citra pale ale, porter, stout, wheat beer (weizen, hefeweizen, witbier), imperial IPA, imperial stout, smoked beer, barley wine…

Sta je Craft (kraft) pivarstvo?